Emil Österlund

N1 - en open source mailklient ala Atom

I början av 2014 så kom kodeditorn Atom. Den byggde på Electron och blev snabbt populär på grund av alla plugins. Nu har N1 kommit. En Epostklient som även den bygger på Electron.

Det första jag slås av när jag kollar in N1s hemsida är hur snyggt mailprogrammet är. Yes! Me loves it. Sen börjar jag läsa. Precis som med Atom så är det enkelt att bygga ut den. Lägga till egna knappar eller sidebars med hjälp av en plugin går fort och blir snyggt.  Jag tror det kan bli riktigt bra.

Det dåliga då?

Jo det finns några caveeats. Först och främst är det väldigt tidigt, så du måste skriva upp dig för att få tillgång till mailprogrammet. De säger att den processen kan snabbas på om man ansluter sitt githubkonto. Vi får se.

Men det allra största problemet är att det bygger på en syncmotor - Nylas sync engine. En synkroniseringstjänst som agerar mittenman mellan dig och din mailleverantör. Ja. Du ger någon annan tillgång till din epost. Kanske spelar det ingen roll om du redan har någon extern leverantör, men för mig som hostar min egen mail så känns det direkt korkat att låta någon annan handha eposten. Hur kommer vi runt det då? Jo, Nylas sync engine är även den open source så du kan köra en egen. Men det verkar ganska krångligt. 

Slutsats

Hatten av för ett opensourceprojekt som är både snyggt och fyller ett hål. Vi är inte bortskämda med snygga epostklienter om vi inte vill köra några proprietära. Men att de kör en egen sync engine mellan mig och min epost gör att jag väljer bort dem för tillfället. Thunderbird får fortsätta agera min ständiga mailklient.