Emil Österlund

Varför jag kommer att byta bort Telia

När Telia i förra veckan gick ut med att de skulle erbjuda gratis surf så blev jag inte så glad som de hade hoppats. Istället suckade jag uppgivet - för nu ryker nätneutraliteten. Och så funderar jag kring vad jag ska göra istället för att använda Telia!

Du kanske tänker att det är schysst att surfa gratis på sociala medier. Och det kan det ju vara. Men om vi tänker utanför jaget och ser till vad det egentligen betyder så blir det inte skoj längre. Nej, då blir det allvar.

Se på det så här - på en stor väg så bestäms det att det är 70 för alla bilar - utom Volvo. Volvoägare får köra hur fort de vill. Vad skulle hända? Fler människor som pendlar den vägen skulle börja välja Volvo. Vem vill inte köra snabbt?

Det här med Telia och gratis sociala medier är precis lika illa. För det första så handlar det om konkurrens. Vad är sociala medier? Vad räknas in där? Vad händer med startups inom sociala medier? Hur svårt kommer de få det? Det blir inget internet på lika villkor för alla.

För det andra så verkar det som att Telia på något sätt injicerar kod i hemsidor. Det är absolut inte okej. Vi måste kunna lita på att datat vi får serverat är det data som servern har skickat.

Jag tycker det här är så pass allvarligt att jag kommer att sätta mig ned idag för att se om vi ska flytta företagets telefoni till Tele2 istället. Tele2 har sagt att de kommer respektera nätneutraliteten och istället erbjuda bra tjänster med mycket surf. Rätt tänkt.

Annan bra läsning på området hittar man här:

Telias nya gräddfil dödar drömmen om ett fritt internet
Telias gratissurf hotar det fria internet